Thunderbird som klient för dina säkra webbformulär

2 min read

Våra formulär fungerar med alla e-postklienter med stöd för PGP-kryptering. Om ospårbarhet är mindre viktigt för dig och Proton känns som onödigt rekommenderar vi i stället Mozilla Thunderbird som klient för våra säkra webbformulär.

Vi rekommenderar Thunderbird som klient för våra säkra webbformulär om du inte prioriterar ospårbarhet och hellre vill använda en annan e-postlösning än Proton.

Mozilla Thunderbird är ett mycket robust och kraftfullt e-postprogram som sedan många år är helt kostnadsfritt och ser ut och fungerar på samma sätt på alla olika datorer oavsett om du använder Microsoft Windows, Linux-baserade operativsystem eller Unix-baserade operativsystem inklusive Mac OS X.

Programmet är byggt på öppen källkod, respekterar din integritet och har inbyggt stöd för OpenPGP sedan version 78.

VIKTIGT! Thunderbird är en e-postklient som du använder som klient till din befintliga e-postlåda hos tex Google, Office365 och andra e-postleverantörer. Detta innebär att all e-post som Thunderbird hanterar ses av din e-postleverantör. Eftersom formulärinnehållet är ändpunkt-till-ändpunkt krypterat (E2EE) så är själva innehållet skyddat. Men transporten och vissa metadata kan fortfarande loggas av din e-postleverantör. Använd inte denna lösning om ospårbarhet är viktigt för dig!

Gör så här för att använda Thunderbird som mottagare av formulärdatat från våra säkra webbformulär:

1. Ladda ned och installera Thunderbird. Om du redan har programmet installerat så kontrollera att detta är minst version 78.2.1 (uppdatera alltid så du har den senaste versionen av dina program).

2. Skapa en ny e-postadress, eller helst en ny e-postlåda, hos någon e-postleverantör som skall ta emot formulärdata.

3. Anslut Thunderbird till till det e-postkonto du tänker använda som mottagare av formulärdata. POP3 fungerar men vi rekommenderar IMAP för bättre funktionalitet. Kontrollera att allt fungerar genom att sända ett e-postmeddelande till den nya adressen.

4. Lägg till ett PGP-nyckelpar till kontot genom att gå till ”Kontoinställningar” > välj ditt konto > ”End-to-End Encryption” > ”Lägg till nyckel”. Om du redan har ett nyckelpar du vill använda så välj importera, annars välj ”Skapa en ny OpenPGP nyckel”. Följ anvisningarna, behåll erbjudna standardinställningar. Avsluta genom att ange att nyckelparet skall användas av kontot.

5. Exportera din offentliga nyckel till en fil. För att göra det, klicka på ”Verktyg” och välj sedan ”OpenPGP Nyckelhanterare.” Markera nyckeln du vill exportera i dialogrutan ”OpenPGP Nyckelhanterare” och klicka sedan på ”Arkiv” > ”Exportera offentlig nyckel till fil”.

6. Nu kan du använda din offentliga nyckel i dina inställningar för våra säkra webbformulär. I LITE kontrollpanelen; öppna den nedladdade filen i en texteditor, ange den e-postadress som är kopplad till nyckeln i fältet ”Mottagare e-post” och kopiera innehållet från filen med din offentliga nyckel till fältet ”PGP publik nyckel”.

Ovanstående instruktioner är endast angivna som de steg du behöver göra för att skapa din lösning. Fördjupa dig gärna i artiklarna ”How to Use OpenPGP Encryption for Emails in Thunderbird” samt ”OpenPGP in Thunderbird – HOWTO and FAQ” (som också beskriver hur du byter ut tillägget Enigmail till den inbyggda funktionen om du har Enigmail sedan tidigare) innan du skapar din lösning.

VIKTIGT! Var noga med att använda rätt e-postadress till den offentliga nyckel du använder för dina webbformulär eftersom de är sammankopplade. Du kan alltså inte använda ett PGP-nyckelpar till någon annan e-postadress än den nyckelparet skapades för.

Vi rekommenderar också att du använder en dedicerad e-postadress som enbart används för att ta emot formulärdata. Använd alltså inte samma e-postadress som du använder för att ta emot formulärdata till att tex kommunicera med den som sänt in formuläret.

VIKTIGT! Den exporterade publika nyckelfilen är en textfil som oavsett filändelse skall öppnas i en texteditor (som tex Anteckningar i Windows) som visar ren text utan formateringar när du kopierar innehållet. Du kan alltså inte använda din favoritordbehandlare för detta.

Rulla till toppen